måndag 31 oktober 2016

Regnlöpning... och tips om det!

Jäkla tjat om hösten, men det är liksom över oss, hur vi än ser på det.
Och det är liksom svårt att fly den, om man inte har lust att smälla spargrisen och ta en vecka, eller så, utomlands!

Men nu är det ju så att i södra Sverige är det inte ens kallt så hösten är att anse som rätt snäll ändå.
Fast det där vattnet som kommer uppifrån är tråkigt.
Och gör förutsättningarna för träning sämre... eller?

Nej, jag tycker ju inte det. Jag ser en charm i att få springa i regn.
Jag håller i och för sig med alla som säger att landsvägscykling i kallt regn är otrevligt. Det är sinnebilden av otrevligt faktiskt. Det fungerar mycket bättre i skogen!
Men nu var det löpning... vi håller tråden här.

Och löpning är faktiskt inget som behöver bli lidande för att det är lite höstligt. Det är klart att Usain och hans gelikar vill ha varmt väder, men vi andra som springer lite längre och mycket långsammare kan fint fortsätta även om regnet strilar rätt bra.
Här kommer tipsen jag har som kommer få dig att vissla dog igenom nästa löppass i regnet!

Rätt kläder
Att välja kläder för regn handlar en hel del om smak ändå.
Personligen tycker jag att det är rätt meningslöst att försöka hålla sig torr, det vill säga att ha ett stoppande yttre lager. Jag svettas tämligen ymnigt och det gör att jag ändå blir lika blöt inifrån. Men min erfarenhet är att det är få kläder som klarar av att hålla tätt ändå. Det är ett näst intill omöjligt uppdrag.
Alltså rekommenderar jag att man klär sig i kläder som fungerar lika bra blöta som torra, eller som åtminstone inte blir obekväma eller dåliga i och med att de blir blöta.
Det finns massa knep, men i mitt tycke är tighta kläder bra. De som sitter lösare blir tighta när de blir blöta, och oftast är de då även statiska och det tenderar att kännas rätt så värdelöst.
Har du tankar om att du inte ser så fräck ut i tighta kläder. Grattis! Det är höst och mörkt. En mössa nertryckt så känner ingen igen dig ändå!
Materialet på kläder är nog så viktigt. Ull är bäst. Det råder ingen tvekan om det. Men bra kläder i ull som inte plågat får på sin väg till din kropp brukar kosta en mindre förmögenhet. Om du "lättar lädret" kan du trösta dig med att du får ett plagg av yppersta kvalitet som kommer hålla länge. Man får vad man betalar för.
Men om budget är ett ord som klingar skönt i dina öron finns det fortfarande en massa bra kläder i syntetiska material. Ska du välja ull någonstans så se till att det är längst upp eller längst ner, mössa eller strumpor, där gör materialet som mest nytta.
I övrigt handlar det om att hitta kläder som inte skaver som torra, och som sitter på samma sätt, passet igenom,

Rätt inställning
Det är ofrånkomligt att inse att det påverkar oss vad vi har för förutsättningar. Det är inte troligt att sticka ut och sätta personbästa på en 5-kilometersrunda i regn och 3 plusgrader...
Sätt förväntningarna därefter. Målen också.
Målet får mycket väl hamna på att ta sig ut, lida en timme och sedan vara mallig för det. Lätt!
Det är dessutom ett utmärkt pass att träna sin mentala förmåga med. Att inte vända den "korta vägen" hem, och inte heller att fuska eller ställa in. Det är inte bara den fysiska styrkan man använder till träning. Låt hjärnan och viljan vara lika stark så kommer många framgångar att komma!

Rätt pass
På lite samma linje som ovan... Låt din planering svara mot kalendern. Spara intervaller eller så tills det blir bättre väder, löpbandet eller den där efterlängtade semestern i värmen.
Kanske är det till och med så att i regnet passar det utmärkt med ett "misärpass". Välj en terrängbana som du VET blir riktigt jobbig i regnet och njut av att sänka farten, bita ihop och förbättras med den hårda träningen. Och passar jag tillbaka uppåt i texten är det mitt i det slitandet som det är läge att projicera bilder av dig själv, stark och snabb.

Rätt plats - och efterarbete
För att undvika att frysa eller ha det onödigt dåligt efter att du gått i mål på ditt pass är det bra att planera lite.
Utgå från en plats där du kan byta om i värme eller kanske till och med duscha direkt. Är målet detsamma som hemmet kan man be den bättre hälften att tappa upp ett bad, som står klart när man kommer hem.
Själv tycker jag att det är en rätt go´ känsla att påminnas om hur bra kroppen är på att värma upp sig själv, och har därför en fabläss för att välja ställen där det inte finns dusch eller värme och njuta av att avsluta löpturen (eller cykelturen) med att dra av de blöta kläderna i kylan för att sedan dra på torra kläder och känna värmen komma tillbaka, bara av restvärmen från rörelsen. Stenålderslyx, typ. Så, tipset där är att ha med torra kläder och parkera eller placera dig så att du kan byta om utan att göra bort dig eller ofreda någon annan...

Har ni några andra knep? Hur besegrar ni regnet? Berätta för mig! Och varandra!

Så, med det sagt... Ett välriktat långfinger uppsträckt till min försvinnande förkylning, och "haj och ivaj", såmm di sier i Skåne!

//
Joakim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar