måndag 6 februari 2017

Tung, trög och långsam...

Idag var min träning då verkligen inget att skryta om.
Förutom att den blev av då. Det var det enda som var att glädjas åt.

Planen var att köra ett intervallpass på löpbandet, och i det var jag och vädergudarna helt uppenbart överens.
För snålblåst, -1 °C och en snöflinga eller tre är typiskt väder för att träna inomhus.

Väl uppe på löpbandet kände jag hur jag inte alls hade någon dagsform att lita på. Jag slutförde med kass tempo, och en uuuuuusel känsla.
Jag har tydligen vant mig vid att träna innan "kvällsmaten", och idag blev det träning efter sagda måltid för att få ihop det sociala pusslet, och inte minst för att undvika nyårslöftesrusningen på gymmet.

Förr i tiden var jag en sådan där dryg en, som kunde träna när som, som inte märkte skillnad på tid på dygnet, kosthållning eller vad det nu kan tänkas vara som påverkar. Detta var på den tiden när jag var ledig vissa vardagar, alltså HELA dagen, inte alltid sov på natten, men desto mer vissa dagar.
På den tiden flöt allt ihop, och ingen tid var dålig. Och ingen var kanske riktigt bra heller.

Numera är jag ju dagtidare. En sådan som går upp samma tid varje dag, sover på nätterna och har rutiner för mat, tider för det och allt vad det nu innebär.
Jag mår bättre. Jag är piggare på det hela taget och så länge jag väljer att träna med struktur justerad för detta så fungerar även det bättre.
Men det var i ärlighetens namn inget jag märkte av under tiden som skiftarbetare, utan mer nu efter.

Hur har ni det? Hur jobbar ni, och hur påverkar det er träning?

Idag läste jag ett blogginlägg som väckte lite funderingar och tankar. Ni hittar inlägget här. Och det kan vara värt att läsa innan ni läser vidare!

Jag har ju tidigare hyllat Petra Månström, även kallad Maratonpetra, och då främst hennes podar.
Idag handlade hennes blogg om hur hon hanterar förfrågningar från företag som vill samarbeta med, i ärlighetens namn, rätt kassa, förutsättningar. Och om hur dessa företag, efter att Petra tackat nej, jobbar vidare med andra influencers, ofta kanske med lägre krav än Petra.

För det första vill jag än en gång lyfta fram Petra. Hon är proffsig och grym i sitt sätt att inspirera och influera. Hon är verkligen lyckad och gör det hon gör fantastiskt bra. Hade jag haft en firma som vill bryta igenom till löpare och träningsintresserade är Petra den man ska prata med.
Hon får erbjudande från varumärken och företag som inte riktigt har budgeten att jobba med henne, eller någon annan som är lika bra.
Erbjudandena är ointressant för Petra.
Ungefär som att Zlatan inte kommer spela fotboll i div 3, Skåne.

Petra har sedan gjort iakttagelsen att de varumärken hon refuserat ofta dyker upp hos det hon kallar för "hobbyinfluencers".
Och här är det enda jag har något emot hela inlägget.
Hobbyinfluencers låter lite nedlåtande liksom.
Det är inte hobbyinfluencernas låga kvalitet det handlar om. Det är snarare Petras höga kvalitet. För Petra är proffs och skall ta betalt därefter.
Men det finns många som bloggar lite sidanom sitt ordinarie yrke, eller som på sin (dyra) fritid är framstående på något annat sätt som inspirerar andra. Fint med det. Det är värt att beundra!
De är inte bra nog att ta betalt, kanske. Och behöver väl inte det heller riktigt, men de är glada för chansen att minska sina utgifter. För oftast är "dealen" att få prylarna gratis eller billigt. Mot att de sedan representerar. Vitt, brett och exklusivt!

Jag har viss erfarenhet i frågan...
Jag har själv varit där och pillat. Med "sponsring".
Men... jag har lärt mig. De där avtalen har, såhär i backspegeln, sällan givit mig särskilt mycket, men det har tagit en hel del energi och tid.
I den andra partens ögon är det ett jobb som tar 20 minuter på sin höjd, enligt kommunikationen med Petra, och det visar att de inte riktigt förstår.
Det tar mer än 20 minuter för hobbyinfluencers också. Och det upptar tid och tanke i allt man gör med sin verksamhet.
Jag, personligen kommer inte jobba med några avtal på det viset framöver.
Som det är idag framhäver jag ibland saker, eller verksamheter här i bloggen, på Instagram eller Facebook. Och du som läser här kan vara trygg i att det handlar om något jag gillar så mycket att jag VILL framhäva dem. Även om det kostar mig lika mycket som alla andra betalar. Jag har ingen nytta i det, och inget avtal som tvingar mig.
Den dag det ändras lovar jag att vara öppen och transparent i detta!
Och ändrar jag det vill jag har förutsättningar att vara lika proffsig som Petra.

Ni som läser, som själv skriver eller alstrar av er i sociala medier... Vad tycker ni? Hur jobbar ni? Vad tycker ni om Petras inlägg, och tankar?

Nu tar jag och avslutar den här dagen på soffan, tycker lite synd om mig för att jag var en usel löpare idag, (och hoppa spå bättre dagar, man är ju optimist) men är lite nöjd med att jag blir klokare efter allt jag hittar på. För- och nack-delar typ.

Go´ kväll!

//
Jocke

1 kommentar:

  1. Jag tränar innan jobbet i möjligaste mån eftersom jag har privilegiet med flexibel arbetstid. Jagsparar långa löppass till helgen och har efter tillräckligt många års vana av prestation på morgonen tom klarat av tröskelpass innan jobbet. Dock så var jag som en trasa hela dagen, så ur jobbsynpunkt var det inte så listigt... Fördelarna med morgonträning överväger nackdelarna för mig, framförallt har jag full kontroll över att det blir av om jag gör det som dagens första punkt!

    SvaraRadera