söndag 26 april 2015

Och regnet strilar...

Såhär under våren är det ljuvligt att komma ut i solen och få den törstande kroppen att dra i sig av D-vitamin och positiv inställning. Men samtidigt är våren, tyvärr, den årstid man kan bli mest besviken på med strilande regn och otillräckliga temperaturer.

Men det kan faktiskt vara ”gött” med lite motstånd och det kan till och med utgöra bra motivation med regn och rusk. Att prövas av elementen liksom. Så länge det inte är så kallt att det är svårt att få på sig tillräckligt med kläder är det, enligt mig, bara skönt med lite regn att ackompanjera träningen. Igår var jag ute med ett gäng engagerade cyklister i de Genarpska skogarna och fick känna på lite tempo i skogen. Alla var förberedda på regn och när det uteblev kändes det nästan som att det var sol trots att det var mulet. Med rätt inställning är alla väder en tillgång.
För övrigt blev den ack så vanliga devisen inom alla cykelsporter, ”det finns alltid något bättre” uppenbar efter att jag cyklat en kort bit på Pelles sjukt fina, heldämpade, Trek. Det fattas ett par tusenlappar i budgeten dock. Ganska många faktiskt!

Men utrustningen som ska ge DIG möjlighet att komma ut i regnet är inte så farliga så, med det sagt tänkte jag tipsa om vad för utrustning man behöver och några andra förutsättningar.

Tipsen förutsätter att det är dräglig temperatur, vinterträning är en annan sak. Då är man nödgad att ta hänsyn till att luftrören och resten av kroppen påverkas. Men med vårens intåg pratar vi om drägliga temperatur, vilket det givetvis även bör vara framöver, med sommar i sikte.

Och självklart kan du strunta i tipsen och bara köra på... Men det är varken lika roligt eller bra!

1. Gör det!
Ställ inte in på grund av att vädret är dåligt. 
Strunta i att det regnar. 
Kör ändå. 
Det är möjligt att du får ändra lite och det är kanske inte läge för ett intervallpass med väldigt passiv vila, det blir för kallt. Byt till fartlek eller aktiv vila mellan de hårda delarna!
Har du nu någon form av schema som styr, och har specifika pass du vill få med, kan du med fördel byta plats på två pass.
Och kom ihåg att det kan ju bli dåliga förutsättningar den dag du vill prestera! Typ som ”train hard, win easy”.

2. Rätt kläder
Det är såklart ett måste att klä sig rätt. 

Och klä sig rätt är inte nödvändigtvis att ta på sig en massa täta kläder.
Det finns massor av kläder som säger sig stoppa vatten utifrån och släppa ut fukten inifrån. Mina erfarenheter är att det finns ett klart samband mellan pris och funktion på dessa plagg. 
Om det är varmt nog, låt oss säga 13-14 grader, är det nästan GARANTERAT bättre att acceptera att du kommer bli rejält blöt, skippa de billiga täta plaggen, för du kommer ändå bli blöt inifrån i så fall.
Ska du ut på ett längre pass är det kanske värt att ha ett plagg av bättre kvalitet så att du inte blir blöt direkt. Och låt det i så fall kosta en slant och vara gjort för den tänkta aktiviteten. Att motivera ett lite dyrare inköp kan du göra genom att ta del av SMHIs statistik.

Ett billigare knep är att hitta plagg som är gjorda i material som inte försämras när de är blöta. 
Som exempel, tycker jag att det är skönt att drapera benen i tights när jag springer. De material som tights är gjorda i klarar vätan bra och förändras inte i passform eller funktion.
Om man nu tycker att det ser löjligt ut eller tycker att det blir lite väl lite skydd mot elementen kan jag rekommendera de ”dubbelbyxor” som många tillverkare nu kommer med. Shorts, med inbyggda tights liksom. Jag använder Salomons S-lab och det är löjligt bra shorts. En lätt rättfärdigad investering!

Salomon S-Lab Exo Twinskin
Innertightsen är av kompressionstyp.
Kompressionsplagg sitter tight, riktigt tight. 
Tycker du att du känner dig instängd i det tighta blir det bökigt med regnlöpning. Alla plagg som inte sitter åt, och har en löst sittande passform när de är torra, kommer att sitta desto tightare när de blir blöta. 
Och är det inte gjort för att sitta tight, funkar det oftast ganska dåligt när det väl sitter tight. Tänk dig funktionen i en blöt bomulls-T-shirt. 
Inget vidare!

Välj alltså kläder av material som kommer att vara bra både torrt och blött. Och välj med fördel tighta kläder, även om motionsformen i sig inte kräver det!

Principen är densamma för både ben som för överkropp.

3. Rätt rutt
Om du nu ändå ska bli blöt och dan, är det inte lika bra att förlägga passet någonstans där det saknas asfalt och det kan bli lite spännande?
Ut på stigar och leder. Till fots eller med hjul... Låt det bli lerigt, skitigt och utmanande. 
Automatiskt får du en runda där koordination och styrka kommer med i passet, av bara farten.
Är du orolig för att det inte blir en mätbar runda är det bara att skaffa en klocka med både GPS och puls. Det borde ändå alla ha, och då har du ALLTID koll.
Suunto Ambit3 Sport

Väljer du tillexempel Suunto Ambit 3 Sport, kan du dessutom vara säker på att hittat tillbaka och slippa bli vilse, då du även kan navigera med klockan. Och du behöver inte vara teknikfreak eller hacker för att klara av klockan, den är lika enkel som avancerad!

Givetvis ställer de nya stigarna krav på utrustning, så... 

4. ...rätt fotbeklädnad/däck
Om du nu sticker ut i terränglådan tänk på att se till att ha kontakt med marken. 
Skor eller däck, i båda fallen är det en djungel (lustigt nog), men se till att du bestyckat dina fötter eller hjul med sulor som klarar bra med lera och då syftar jag på att det i båda fallen finns ett mönster som ger bra grepp även när det är dåliga förhållanden.

Att byta däck är lite större operation än att byta skor, men det kan fortfarande vara roligare att ha rätt däck till rätt förutsättning. Och rolig träning är oftast bättre än tråkig träning. Och när prislappen ska smältas kan det vara bra att tänka på att det är glädje du betalar för!

I mina ögon är det onödigt att sikta på en tät sko med hjälp av Gore Tex eller liknande. När du springer kommer du bli blöt om fötterna ändå. Och det är inte ett särskilt stort problem förutsatt att du har rätt strumpor.

Bomull är självklart bortvalt, men se till att välja ett par strumpor som sitter tight på foten, enligt samma modell som för kläderna i övrigt. Jag brukar undvika de absolut tunnaste strumporna när jag vet att det ska bli rejält blött. Och ylle är bättre än syntet. Men oftast dyrare…

Unna dig sedan ett par skor som du ENBART använder till terräng. Att springa på asfalt med ett par bra terrängskor är att likna vid att köra bil med dubbdäck under högsommaren. Det försämrar inte bara din prestanda, det sliter även ut skorna på nolltid. Ett par skor till har du plats till. Återigen, kolla SMHIs statistik!

5. Rätt avslutning
Efter att din runda är klar är det bara att hoppa in i en varm dusch eller en ännu varmare bastu.
Passa på att ta med kläder och skor i duschen om de blivit skitiga och skölj av det värsta i duschen så slipper både tvättmaskin och dina andra kläder att slitas i onödan!
Skorna ska du helst undvika att köra i tvättmaskin eller torka för varmt, då det  förstör och sliter. En uttjänt diskborste i duschen gör att skorna hålls nya, fräscha och bra länge!

Så… nu får jag nog sluta sitta och glo på det strilande regnet! 
Det gäller att se det som en välkommen omväxling och uppsöka närmsta grushög, äng eller skog och köra slut på kroppen, på ett annorlunda sätt. 
Du kommer upptäcka att det är kul, det kommer vara givande, och du kommer vara obeskrivligt nöjd efteråt. Nästan stolt.

Med regniga hälsningar

//

Jocke

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar